Konjunktivitidy - Klímová, Aneta; Svozílková, Petra; Skalická, Pavlína (Remedia, 2015)
Konjunktivitidy neboli záněty spojivek jsou heterogenní skupinou onemocnění s různou etiologií. Nejčastějším klinickým projevem zánětu spojivek je červené oko doprovázené pálením, řezáním, slzením či pocitem cizího tělíska v oku. Uniformní klinické projevy většiny konjunktivitid a variabilní etiologie mohou diagnostiku příčiny zánětu spojivek někdy komplikovat. Moderní diagnostické metody, např. polymerázová řetězová reakce (PCR) nebo imunoenzymatická detekce protilátek a antigenů (EIA), u infekčních konjunktivitid zpřesňují a zrychlují diagnostiku, umožňují rychlou a cílenou léčbu a snižují riziko šíření in-fekční nemoci v komunitě. Při podezření na lokální projev systémového onemocnění je nezbytné provést celkové vyšetření pacienta. Běžné nekomplikované konjunktivitidy se léčí empiricky. Nejčastěji je užívána lokální léčba ve formě kapek a mastí, v indikovaných případech pak léčba systémová. Podle etiologie jsou indikovány antibiotika, antivirotika, antialergika, umělé slzy, kortikosteroidy nebo jejich kombinace. Prognóza je u nezávažných konjunktivitid dobrá. Nicméně záněty spojivek, které jsou léčbou těžko ovlivnitelné, jsou doprovázeny změnami na rohovce a mohou být pro zrak ohrožující. Chronicky probíhající záněty spojivek snižují pacientům kvalitu života a při poklesu vidění mohou mít závažné socioekonomické důsledky. Cílem tohoto článku je podat ucelený přehled jednotlivých typů konjunktivitid a informovat o současných možnostech jejich léčby.
Keywords: Anti-Bacterial Agents; antivirové látky; zvlhčující oční kapky; bulózní pemfigoid; Dry Eye Syndromes; Administration, Ophthalmic; antialergika; Chronic Disease; Anti-Allergic Agents; Humans; lidé; chronická nemoc; Acute Disease; Biological Therapy; Stevensův-Johnsonův syndrom; Stevens-Johnson Syndrome; akutní nemoc; Adrenal Cortex Hormones; biologická terapie; konjunktivitida; kvalita života; Pemphigoid, Bullous; antibakteriální látky; alergická konjunktivitida; Lubricant Eye Drops; Conjunctivitis; Conjunctivitis, Bacterial; Quality of Life; bakteriální konjunktivitida; virová konjunktivitida; Antiviral Agents; hormony kůry nadledvin; syndromy suchého oka; keratokonjunktivitida; Drug Therapy, Combination; Conjunctivitis, Viral; Keratoconjunctivitis; Conjunctivitis, Allergic; kombinovaná farmakoterapie; aplikace oční