Forbidden to drive – a new chemotherapy side effect - Rovere, K. R; Silva de Lima, A (Klinická onkologie, 2015)
Východiska: Kapecitabin je perorální cytostatikum řezené mezi pyrimidinová analoga. Je široce používán u různých typů nádorů. Bohužel, není neškodný, mívá nepříznivé vedlejší účinky – nejčastěji průjem, ale také syndrom ruka‑noha, v extrémních případech se ztrátou otisků prstů. Případ: Popisujeme případ 47letého muže, u kterého byl diagnostikován metastazující karcinom rekta a dostal kapecitabin, po kterém se rozvinul těžký syndrom ruka‑noha, který vedl ke ztrátě otisků prstů navzdory úplnému ústupu syndromu po zastavení léčby. Závěr: Tento případ upozorňuje na vzácný problém, které sice není nemocí sám o sobě, ale snižuje kvalitu života pacienta a musí být ošetřujícím lékařem považován za vedlejší účinek léčby. Klíčová slova: kapecitabin – prsty – fluorouracil/vedlejší účinky – fluorouracil/analoga a derivativy – lidé – muž – kůže/účinky léků Autoři deklarují, že v souvislosti s předmětem studie nemají žádné komerční zájmy. Redakční rada potvrzuje, že rukopis práce splnil ICMJE kritéria pro publikace zasílané do biomedicínských časopisů. Obdrženo: 28. 6. 2015 Přijato: 27. 8. 2015
Keywords: kapecitabin; Automobile Driving; Fingers; Fluorouracil; Deoxycytidine; Cytostatic Agents; lidé; nádory rekta; syndrom ruka-noha; Rectal Neoplasms; kůže; Dermatoglyphics; dermatoglyfika; Humans; deoxycytidin; Male; fluoruracil; Skin; prsty ruky; lidé středního věku; cytostatické látky; mužské pohlaví; řízení motorových vozidel; Middle Aged; Hand-Foot Syndrome