Ubytovací zařízení poskytující péči bez oprávnění – základní informace pro poskytovatele zdravotních služeb - Lukasová, Marie (Praktický lékař, 2015)
Text přináší poskytovatelům zdravotních služeb základní informace o ubytovacích zařízeních poskytujících sociální služby bez náležitého oprávnění. Vysvětluje protiprávnost poskytování sociálních služeb bez registrace a riziko pro život a zdraví ubytovaných, kteří jsou závislí na poskytované péči. V České republice je podle odhadů ministerstva práce a sociálních věcí 80 ubytovacích zařízení, která se zaměřují na křehké seniory a osoby s duševním onemocněním. Systematické návštěvy veřejného ochránce práv přinesly zjištění o špatném zacházení ve všech z devíti navštívených zařízení. Článek odkazuje na veřejnou souhrnnou zprávu ochránce a poukazuje na to, v čem mohou být ohroženi také poskytovatelé zdravotních služeb, a na možnosti praktických lékařů, jak pomáhat svým pacientům, pokud v neregistrovaných zařízeních žijí.
Keywords: role lékaře; Patient Advocacy; ochrana zájmů pacientů; Legislation as Topic; Human Rights; domovy pro seniory; Licensure; Social Control, Formal; Humans; Peer Review, Health Care; zajištění kvality zdravotní péče; Patient Rights; práva pacientů; praktičtí lékaři; formální sociální kontrola; Homes for the Aged; institucionální etika; sociální práce; profesionální etika; podnikání; špatné zacházení; zneužívání seniorů; posudkové řízení ve zdravotní péči; Personhood; ústavní řízení a kontrola; Ethics, Professional; zákonodárství jako téma; Quality Assurance, Health Care; Facility Regulation and Control; Entrepreneurship; Social Work; Elder Abuse; důstojnost lidského života; lidská práva; General Practitioners; soukromý sektor; Physician's Role; Ethics, Institutional; lidé; Aged; Private Sector; senioři; licence