Renální karcinom 2015 - Zemanová, Milada; Büchler, Tomáš (Postgraduální medicína, 2015)
Renální karcinom je nejčastějším primárním nádorem ledviny. Česká republika je v jeho incidenci z dosud neobjasněných důvodů na prvním místě na světě. U pacientů s nepokročilým a lokálně pokročilým renálním karcinomem je indikována chirurgická léčba, která je jediným kurativním postupem. Léčba pokročilých a metastazujících stadií karcinomu ledviny spočívá v systémové terapii v kombinaci s cytoredukčními lokálními postupy. V minulosti podávané cytokiny mohou být dnes prospěšné u nemocných v dobré prognostické skupině, ale molekulárně cílená biologická léčba, zaměřená hlavně na klíčová místa defektní trasy VHL/HIF, prokázala významně lepší účinnost u pacientů všech prognostických skupin s delším přežitím ve srovnání s interferonem alfa. V současné době jsou registrovány k terapii první nebo druhé linie pokročilého a/ nebo metastazujícího onemocnění tyrozinkinázové inhibitory receptorů pro angiogenní růstové faktory sorafenib, sunitinib, pazopanib a axitinib, monoklonální protilátka neutralizující vaskulární endoteliální růstový faktor bevacizumab a inhibitory mTOR kinázy temsirolimus a everolimus. Do klinické praxe se přibližují imunomoduační látky jako nivolumab a jsou dokončovány studie s adjuvantní léčbou multikinázovými inhibitory nebo monoklonální protilátkou proti karboanhydráze IX.
Keywords: Randomized Controlled Trials as Topic; Biological Therapy; nádory ledvin; kombinovaná farmakoterapie; Prognosis; metastázy nádorů; cytokiny; Sunitinib; Nivolumab; retrospektivní studie; Drug Therapy, Combination; diferenciální diagnóza; interleukin-2; biologická terapie; Carcinoma, Renal Cell; Kidney Neoplasms; everolimus; Metastasectomy; stupeň nádoru; vaskulární endoteliální růstové faktory; karcinom z renálních buněk; Nephrectomy; sorafenib; Cytokines; Vascular Endothelial Growth Factors; prognóza; nefrektomie; nivolumab; Risk Factors; Everolimus; Sorafenib; Protein Kinase Inhibitors; inhibitory proteinkinas; Diagnosis, Differential; axatinib; výsledek terapie; rizikové faktory; Neoplasm Metastasis; Surgical Procedures, Operative; randomizované kontrolované studie jako téma; imunoterapie; sunitinib; Treatment Outcome; metastázektomie; TOR serin-threoninkinasy; Neoplasm Grading; TOR Serine-Threonine Kinases; pazopanib; temsirolimus; interferon alfa; Interleukin-2; analýza přežití; Bevacizumab; Interferon-alpha; Retrospective Studies; bevacizumab; Survival Analysis; Immunotherapy; chirurgie operační