Hyponatrémie – nová doporučení - Čertíková-Chábová, Věra (Postgraduální medicína, 2015)
Hyponatrémie je častý stav doprovázený významnou morbiditou a mortalitou. Je způsobena velkým množstvím různých stavů a onemocnění, např. selháváním srdce, jater a ledvin, endokrinologickými poruchami, poškozením mozku atd. Nezřídka je důsledkem podávané medikace. Způsobuje symptomy od akutního edému mozku až po vyšší riziko zlomenin. Diagnóza by měla být stanovena rychle a léčba zahájena neprodleně. Oba postupy nyní upravují nová evropská doporučení. Je nutné pečlivě monitorovat rychlost korekce, aby se zabránilo osmotickému demyelinizačnímu syndromu.
Keywords: nemoci ledvin; diferenciální diagnóza; fraktury kostí; Mortality; Signs and Symptoms; Urinalysis; lidé; Fractures, Bone; Evropská unie; Osmolar Concentration; Brain Edema; příznaky a symptomy; osmotický demyelizační syndrom; Hyponatremia; mortalita; Kidney Diseases; Diagnosis, Differential; osmolární koncentrace; směrnice pro lékařskou praxi jako téma; hyponatremie; Practice Guidelines as Topic; analýza moči; edém mozku; European Union; Diuretics; hypotonická hyponatrémie; diuretika; monitorování rychlosti korekce; Humans