Nefrotoxicita léčiv - Vachek, Jan; Zakiyanov, Oskar; Ciferská, Hana; Tesař, Vladimír (Postgraduální medicína, 2015)
K častým komplikacím lékové terapie ambulantních i hospitalizovaných nemocných patří poškození ledvin. Jde o stav, který probíhá často zcela asymptomaticky se spontánním odezněním bez vzniku závažných následků, v některých případech však může vést k dočasné nebo trvalé ztrátě renální funkce a nutnosti náhrady funkce ledvin. Zejména u hospitalizovaných pacientů je akutní poškození ledvin spojeno s vysokou morbiditou a mortalitou. Toto sdělení podává ucelený přehled o nefrotoxicitě léčiv a kontrastních látek užívaných při zobrazovacích vyšetřeních. Jsou zde uvedeny mechanismy toxického postižení ledvin, diagnostické možnosti a způsoby prevence poškození ledvin.
Keywords: potraviny a nápoje; dialýza ledvin; Polypharmacy; únava; monitorování léčiv; amfotericin B; Drug-Related Side Effects and Adverse Reactions; antiinfekční látky; Antineoplastic Agents; inhibitory cyklooxygenasy 2; aminoglykosidy; Kidney Diseases; směrnice pro lékařskou praxi jako téma; Drug Monitoring; kombinovaná farmakoterapie; Biomarkers, Pharmacological; kreatinin; Renal Insufficiency; toxikologie; hospitalizovaní pacienti; renální insuficience; mezioborová komunikace; Aminoglycosides; Amphotericin B; antiflogistika nesteroidní; Renal Dialysis; vazomotorický systém; akutní poškození ledvin; Biomarkers; ženské pohlaví; biopsie; Glomerular Filtration Rate; poruchy vědomí; Anti-Inflammatory Agents, Non-Steroidal; nežádoucí účinky léčiv; paracetamol; fytoterapie; kontrastní látky; Creatinine; rizikové faktory; Tramadol; Asymptomatic Diseases; Contrast Media; hodnoty glomerulární filtrace; Phytotherapy; dospělí; Kidney; Female; Consciousness Disorders; biologické markery; analgetická nefropatie; vysazení léku; lithium; Hemodynamics; hemodynamika; lidé; Cyclooxygenase 2 Inhibitors; Inpatients; tramadol; Vasomotor System; potravní doplňky; sulfonamidy; analýza moči; Practice Guidelines as Topic; Medication Reconciliation; Interdisciplinary Communication; rekonciliace medikace; Acetaminophen; diuretika; Glomerulonephritis; glomerulonefritida; Drug Therapy, Combination; Toxicology; Humans; nemoci ledvin; nefrotoxicita; Adult; asymptomatické nemoci; Dietary Supplements; Lithium; inhibitory ACE; Urinalysis; Fatigue; Anti-Infective Agents; protinádorové látky; Sulfonamides; Angiotensin-Converting Enzyme Inhibitors; Nephritis, Interstitial; Food and Beverages; Risk Factors; biomarkery farmakologické; Biopsy; Diuretics; polypharmacy; Furosemide; furosemid; Acute Kidney Injury; ledviny; intersticiální nefritida