Stárnoucí dárce ledviny k transplantaci - Wohlfahrtová, Mariana; Černoch, Marek; Viklický, Ondřej (Postgraduální medicína, 2015)
Zvýšená poptávka po transplantaci ledviny a nedostatek dostupných orgánů vedl ke zvýšenému využití ledvin od marginálních dárců. Proto je zásadní identifikovat takové ledviny dárců, které jsou ještě akceptovatelné k transplantaci a neohrozí přežití štěpu a pacienta. Přesné hodnocení kvality orgánů je potřebné zejména u ledvin od starších dárců, u nichž vlivem věku a komorbidit dochází k morfologickým a funkčním změnám. K tomuto účelu bylo vyvinuto množství prediktivních nástrojů. Jen některé z nich, jako dárcovská biopsie či KDPI (z angl. kidney donor profile index), se staly součástí klinické praxe. V tomto přehledu shrnujeme nejnovější literární poznatky a diskutujeme možnosti posouzení kvality ledvin od starších dárců.
Keywords: index profilu dárce ledviny; Kidney; transplantáty; biologické markery; Biomarkers; výsledek terapie; lidé; Donor Selection; Treatment Outcome; transplantace ledvin; marginální dárce; dárce s rozšířenými kritérii; retrospektivní studie; Kidney Transplantation; Aged; výběr dárců; Graft Survival; skórovací systémy; Transplants; Histological Techniques; transkriptom; Random Allocation; senioři; Transcriptome; histologické techniky; ledviny; Retrospective Studies; přežívání štěpu; náhodné rozdělení; Humans