Léčba chronické lymfocytární leukemie s aberací TP53 - Lysák, Daniel; Schwarz, Jiří (Klinická onkologie, 2015)
Pacienti s chronickou lymfocytární leukemií s prokázanou delecí krátkého raménka 17. chromozomu (17p‑) nebo mutací genu TP53 mají významně horší prognózu s vyšším rizikem progrese do symptomatického onemocnění, horší a kratší odpovědí na chemoimunoterapii a častějším výskytem Richterova syndromu. TP53 delece/mutace je aktuálně jediná genetická abnormalita, která nezávisle predikuje odpověď na léčbu a zároveň ovlivňuje volbu léčebného postupu u chronické lymfocytární leukemie. Práce sumarizuje léčebné možnosti u této prognosticky nepříznivé varianty chronické lymfocytární leukemie. Tradiční chemoimunoterapie (např. FCR) nenabízí dlouhodobou kontrolu nemoci a pacienti s del(17p) byli obvykle zvažováni k provedení alogenní transplantace kostní dřeně. Nové molekuly ze skupiny BCR inhibitorů nebo BCL2 antagonistů dosahují u chronické lymfocytární leukemie s del(17p) výbornou efektivitu, dokonce u relabujících/refrakterních (R/R), s vyšším procentem dosažených odpovědí a prodlouženým přežitím bez progrese. Probíhají klinické studie, které mají určit optimální léčebný postup s cílem navodit dlouhodobou remisi onemocnění. Nové molekuly mění algoritmy pro léčbu pacientů s delecí/mutací TP53 a také indikaci alogenní transplantace. Zejména mladší pacienti by měli být konzultováni v centrech pro intenzivní hematologickou péči, aby se mohlo zvážit jejich zařazení do klinických studií testujících nové molekuly nebo v optimální dobu indikovat alogenní transplantaci.
Keywords: mutace; chromozomální delece; Alemtuzumab; lidské chromozomy, pár 17; pyrimidiny; Genes, p53; Leukemia, Lymphocytic, Chronic, B-Cell; přežití bez známek nemoci; Antibodies, Monoclonal; Pyrazoles; homologní transplantace; geny p53; lidé; pyrazoly; Hematopoietic Stem Cell Transplantation; transplantace hematopoetických kmenových buněk; Mutation; Antineoplastic Combined Chemotherapy Protocols; inhibitory BCR signalizace; protokoly protinádorové kombinované chemoterapie; chemoimunoterapie; ofatumumab; Chromosome Deletion; delece 17p; Methylprednisolone; methylprednisolon; alemtuzumab; Transplantation, Homologous; Disease-Free Survival; monoklonální protilátky; humanizované monoklonální protilátky; Antibodies, Monoclonal, Humanized; Chromosomes, Human, Pair 17; ibrutinib; chronická lymfatická leukemie; Pyrimidines; Humans