Maligní lymfomy − minulost, současnost a budoucnost - Trněný, Marek; Klener, Pavel; Pytlík, Robert (Klinická onkologie, 2015)
Předkládaný přehled velmi stručně shrnuje zásadní mezníky ve vývoji poznání a léčby maligních lymfomů. Historie poznání maligních lymfomů se datuje od prvního popisu Thomasem Hodgkinem v roce 1832. Klasifikace lymfoproliferativních nádorů se prakticky každých 10 let měnila jako odraz prohlubujícího se poznání. Systémová léčba se vyvíjela v několika etapách od chemoterapie v monoterapii, přes kombinovanou chemoterapii, imunoterapii reprezentovanou rituximabem až do zatím čtvrté etapy, která je charakterizována řadou nových léků zaměřených na důležité patogenetické mechanizmy vzniku a růstu lymfomů. Radioterapie zůstává nedílnou a důležitou součástí léčby lymfomů. Incidence lymfoproliferací stále roste, ale do roku 2000 začala klesat mortalita jako důsledek cílené léčby založené na znalostech biologie a patogeneze.
Keywords: rituximab; dějiny 19. století; Antineoplastic Combined Chemotherapy Protocols; terminologie jako téma; lymfom; protokoly protinádorové kombinované chemoterapie; Molecular Targeted Therapy; lidé; dějiny 20. století; myší monoklonální protilátky; Immunotherapy; imunoterapie; Lymphoma; cílená molekulární terapie; History, 19th Century; dějiny lékařství; Humans; History, 20th Century; History of Medicine; Rituximab; Terminology as Topic; Antibodies, Monoclonal, Murine-Derived