Záchranná léčba a role transplantací u lymfomů - Pohlreich, David; Vacková, Blanka; Pytlík, Robert; Trnková, Marie; Trněný, Marek (Klinická onkologie, 2015)
Přestože v terapii lymfomů dosahujeme v posledních letech pokroku, stále zůstává nezanedbatelné procento nemocných s refrakterním nebo relabujícím onemocněním. Záchranná intenzivní chemoterapie s podporou autologní transplantace je léčebný standard u řady těchto pacientů. V intenzivním výzkumu jsou také alogenní transplantace krvetvorných buněk, především po přípravě redukované intenzity. Předkládaný přehledný článek shrnuje současné poznatky a doporučení k záchranné léčbě u pacientů s nejčastěji se vyskytujícími lymfomy.
Keywords: Recurrence; Lymphoma, Follicular; analýza přežití; Lymphoma, T-Cell, Peripheral; Salvage Therapy; periferní T-buněčný lymfom; tandemová transplantace; Antineoplastic Combined Chemotherapy Protocols; lymfom; Transplantation, Homologous; Lymphoma, Large B-Cell, Diffuse; transplantace hematopoetických kmenových buněk; refrakterní/relabující lymfom; příprava pacienta k transplantaci; recidiva; Lymphoma, T-Cell; transplantace kmenových buněk; Survival Analysis; autologní transplantace; Hodgkin Disease; homologní transplantace; záchranná terapie; Transplantation Conditioning; lidé; difúzní velkobuněčný B-lymfom; Stem Cell Transplantation; folikulární lymfom; Humans; protokoly protinádorové kombinované chemoterapie; Hodgkinova nemoc; Transplantation, Autologous; alogenní transplantace krvetvorných kmenových buněk; autologní transplantace krvetvorných buněk; Lymphoma; vysokodávková chemoterapie; lymfom T-buněčný; Hematopoietic Stem Cell Transplantation