Incidentalom nadledviny - Čáp, Jan; Gabalec, Filip (Vnitřní lékařství, 2015)
Jako incidentalom se označuje náhodně zjištěná expanze nadledviny. Vzhledem k rozvoji zobrazovacích technik se s ní setkáváme stále častěji. Její prevalence je totiž více než 1 % dospělých a roste s věkem. Při vyšetření je nutno vyloučit malignitu. K tomu slouží klasicky vyšetření CT, ev. MRI. Nověji se stále více uplatňuje PET-CT, která má senzitivitu asi 97 % a specificitu 91 %. Hormonální vyšetření má vyloučit i subklinickou nadprodukci kortizolu (optimální je dexametazonový supresní test). Aldosteron je nutno vyšetřovat jen u nemocných s hypertenzí a katecholaminy u nádorů s vyšší nativní denzitou než 10 HU. Při sledování je nutnost opakovaných CT vyhrazena jen pro vybrané případy a rutinní kontrolní laboratorní vyšetření jsou také zpochybněna.
Keywords: pozitronová emisní tomografie; dlouhodobá péče; Incidental Findings; Humans; lidé; adrenalektomie; Cushingův syndrom; Hydrocortisone; hydrokortison; náhodný nález; magnetická rezonanční tomografie; hyperaldosteronismus; feochromocytom; Positron-Emission Tomography; Pheochromocytoma; asymptomatické nemoci; adenom kůry nadledvin; Magnetic Resonance Imaging; počítačová rentgenová tomografie; Adrenal Gland Neoplasms; Long-Term Care; Cushing Syndrome; Tomography, X-Ray Computed; Adrenocortical Adenoma; Asymptomatic Diseases; Diagnosis, Differential; adrenokortikální nádory; Adrenal Cortex Neoplasms; korový adenom; Adrenocortical Carcinoma; adrenokortikální karcinom; nádory nadledvin; Adrenalectomy; Hyperaldosteronism; diferenciální diagnóza