Kdy poradit bylinky či doplňky stravy a kdy předepsat skutečný lék pacientovi s venolymfatickým onemocněním dolních končetin - Prokešová, Veronika (Causa subita, 2015)
Při nadměrném zadržování vody v těle v důsledku nedostatečné funkce žilně-lymfatickěho systému, u žen též často v pre a perimenstruačním období, či pre a periklimakteriu, můžeme pozorovat přibývání na váze a tvorbu otoků - nejčastěji kolem kotníků, dále břicha či očních víček. Mezi další příznaky zadržování vody patří zvýšená únava, pocit těžkých nohou, bolest nohou, noční křeče. U někoho se objeví i rozšíření povrchových žilek, mohou se objevit varixy či kožní pigmentové změny, napětí kůže, atrofie, ekzém, může se přidat lipodermatoskleróza či mykózy a další. Základem je důsledná anamnéza a vyšetření lékařem. Úloha lékárníka je zejména v edukaci pacienta a stimulaci k návštěvě lékaře, který určí příčinu otoků. Pakliže je diagnostikována venolymfatická insuficience, léčba musí být komplexní.
Keywords: žilní insuficience; potravní doplňky; Hesperidin; Dietary Supplements; Detralex; Diosmin; Flavonoids; Venous Insufficiency; flavonoidy; diosmin; hesperidin