Komplexní léčba meningeomů mozku - Duba, Miloš; Mrlian, Andrej; Musil, Josef; Smrčka, Martin; Bradávka, Marek (Onkologie (Olomouc, Print), 2015)
Meningeomy jsou zpravidla pomalu rostoucí nádory, které vznikají z arachnoideálních buněk. Tvoří přibližně třetinu všech primárních intrakraniálních nádorů. Vyskytují se častěji u žen. Klinická manifestace meningeomů je závislá především na lokalizaci a velikosti tumoru. V terapii se uplatňuje hlavně chirurgická léčba, jejíž úspěšnost je spojena s radikalitou resekce. Další léčebnou modalitou je radiochirurgie, alternativou spíše experimentální zůstává hormonální terapie. Materiál a metodika: Autoři popisují zkušenosti svého pracoviště se záchytem, diagnostikou, terapií a dalším sledováním pacientů s meningeomem (n = 552). Výsledky a závěr: Navzdory převážné histologické benignitě meningeomů, recidivy mohou být poměrně časté a oscilují mezi 10 až 30 %, vždy s ohledem na stupeň radikality operace. Proto je nutná dispenzarizace těchto pacientů a pravidelné kontroly pomocí MR
Keywords: Female; magnetická rezonanční angiografie; Magnetic Resonance Angiography; ženské pohlaví; lidé; Survival Analysis; Meningioma; Neoplasm Grading; Neurosurgical Procedures; pooperační komplikace; neurochirurgické výkony; radiochirurgie; Radiosurgery; stupeň nádoru; Postoperative Complications; Male; meningeom; analýza přežití; lidé středního věku; mužské pohlaví; Middle Aged; Humans