Léčba bolesti u onkologických pacientů se zaměřením na průlomovou bolest - Pochop, Lukáš (Onkologie (Olomouc, Print), 2015)
Nádorem vyvolaná chronická bolest postihuje značnou část onkologických pacientů. Velká podskupina z těchto pacientů trpí i průlomovou bolestí, která taktéž výrazně zasahuje do kvality života pacientů. Pro terapii bolesti lze využít jak farmakologické tak nefarmakologické postupy. Několik posledních let používáme i novou formu transmukózních opioidů. Díky jednoduchému použití a rychlému nástupu účinků jsou vhodnou lékovou skupinou k řešení průlomové bolesti.
Keywords: Neoplasms; nádory; lidé; opioidní analgetika; Breakthrough Pain; Fentanyl; Analgesics, Opioid; fentanyl; průlomová bolest; Humans