Polymyalgia rheumatica a obrovskobuněčná arteritida - Bělobrádková, Martina; Tomš, Jan; Bělobrádek, Zdeněk; Soukup, Tomáš (Praktické lékárenství, 2015)
Polymyalgia rheumatica (PMR) a obrovskobuněčná arteritida (OBA) jsou autoimunitní onemocnění, která začínají po 50. roce života a maximum výskytu je mezi 70–80 lety. Jejich společný výskyt naznačuje, že obě nemoci mohou mít dosud neurčeného společného etiopatogenetického jmenovatele. Na druhou stranu jsou zcela odlišné klinickými projevy a prognózou. PMR se projevuje bolestivou ztuhlostí v oblasti ramenního, pánevního pletence a svalů šíje. OBA je často provázena bolestmi hlavy způsobenými postižením cév v oblasti společné a zevní karotidy. V oblasti spánků zjišťujeme často uzlovité zduření větve temporální arterie. Obvyklým a obávaným projevem OBA je náhlá slepota v důsledku okluze cév vedoucí k ischemii optického nervu. Imunopatologický zánět je podstatou obou nemocí a laboratorně se projevuje zvýšením reaktantů akutní fáze (sedimentace erytrocytů, C-reaktivní protein). Není znám žádný specifický diagnostický test získaný vyšetřením krve nebo plazmy. Diagnostika PMR se opírá o klinický obraz a vyloučení všech ostatních diferenciálně diagnostických možností. Stanovení diagnózy OBA je založeno především na typickém histologickém obraze postižení stěny arterie. V současné době jsou v diagnostice velmi nápomocné zobrazovací metody prokazující morfologické změny a známky zánětu cévní stěny, zejména pozitronová emisní tomografie kombinovaná s počítačovou tomografií. Zlatým standardem v léčbě obou nemocí je dlouhodobé (minimálně roční až dvouleté) podávání glukokortikoidů s postupným snižováním dávky. To je samozřejmě provázeno řadou všeobecně známých nežádoucích účinků. V obou případech je typické podstatné zlepšení stavu časně po zahájení terapie. Zatímco PMR léčíme prednisonem v dávce 15–20 mg denně, v případě OBA je počáteční dávka prednisonu 2–3× vyšší. Při hrozícím oslepnutí musíme reagovat rychle a intenzivně zahájením vysokodávkované intravenózní pulzní léčby glukokortikoidy.
Keywords: Giant Cell Arteritis; Azathioprine; lidé; Prednisone; Middle Aged; azathioprin; diferenciální diagnóza; Vitamin D; pulzní dávkování léků; Female; Calcium; methotrexát; vitamin D; Pharmaceutical Services; Osteoporosis; methylprednisolon; osteoporóza; Biopsy; Diphosphonates; Humans; Densitometry; Methylprednisolone; Pulse Therapy, Drug; denzitometrie; vápník; Duodenal Ulcer; lidé středního věku; Polymyalgia Rheumatica; mužské pohlaví; dvanáctníkové vředy; inhibitory protonové pumpy; farmaceutické služby; Drug-Related Side Effects and Adverse Reactions; biopsie; obrovskobuněčná arteritida; Aspirin; ženské pohlaví; Methotrexate; bisfosfonáty; Proton Pump Inhibitors; Diagnosis, Differential; Male; Aged; nežádoucí účinky léčiv; polymyalgia rheumatica; prednison; senioři