Protinádorové účinky klinicky používaných chelátorů železa – přehled literatury a vlastní zkušenosti - Křupková, Lenka; Rašková Kafková, Leona; Somíková, Z; Beličková, Monika; Lužná, Pavla; Čermák, Jaroslav; Divoký, Vladimír (Transfuze a hematologie dnes, 2015)
Myelodysplastický syndrom je heterogenní skupina onemocnění, jejichž typickým projevem je neefektivní krvetvorba a závislost na krevních transfuzích. Chelátory železa v současné době představují důležitou léčebnou modalitu u těch pacientů s myelodysplastickým syndromem, u kterých v důsledku přítomnosti anémie a opakovaných krevních transfuzí dochází k hromadění toxického železa v orgánech. Bylo prokázáno, že chelatační terapie u pacientů s mye-lodysplastickým syndromem významně prodlužuje celkové přežití a oddaluje leukemickou transformaci. Kromě vlastní chelatace iontů železa bylo u těchto chelatačních látek prokázáno i výrazné antiproliferační a proapoptotické působení na nádorové buňky. Předpokládanými mechanismy protinádorových účinků chelátorů železa jsou inhibice progrese buněčného cyklu, vyvolání stresu endoplazmatického retikula, akumulace poškozené DNA specificky u nádorových buněk i modulace protinádorové imunitní odpovědi. Přesný mechanismus působení chelatačních látek na nádorové buňky však prozatím není zcela objasněn a i naše výsledky naznačují, že bude velmi komplexní.
Keywords: Deferoxamine; Iron; Deferasirox; Deferiprone; Signal Transduction; stres endoplazmatického retikula; Humans; deferoxamin; myelodysplastické syndromy; deferipron; Cell Cycle; Antineoplastic Agents; Immunity, Cellular; deferoxamin mesylát; Ions; signální transdukce; protinádorové látky; Iron Overload; Myelodysplastic Syndromes; apoptóza; ionty železa; železo; Iron Chelating Agents; chelátory železa; buněčná imunita; lidé; přetížení železem; ionty; buněčný cyklus; deferasirox; Apoptosis; Endoplasmic Reticulum Stress