Pětileté zkušenosti se srdečními operacemi u pacientů závislých na dialýze - Klváček, Aleš; Šantavý, Petr; Zuščich, Ondřej; Konečný, Jakub; Hájek, Roman; Lonský, Vladimír (Cor et Vasa (Brno), 2015)
Cílem této studie bylo posoudit výsledky dialyzovaných pacientů, kteří podstoupili operaci srdce. Retrospektivně jsme hodnotili 36 dialyzovaných pacientů s průměrným věkem 63 ± 9,4 roku, kteří podstoupili srdeční operaci. Operace typu našití aortokoronárního bypassu (CABG) byla provedena u 27 pacientů (75 %), izolovaná operace srdeční chlopně u dvou (5,5 %), kombinovaný výkon CABG a operace chlopně v pěti případech (13,8 %), kombinace operace chlopně a metody MAZE u jednoho pacienta, operace chlopně + CABG a metoda MAZE u jednoho pacienta, výkon na ascendentní aortě v jednom případě, sutura poraněné pravé komory u jednoho pacienta a exstirpace infikovaných trombů z pravé síně u jednoho pacienta. Nemocniční mortalita dosahovala 11,1 %. Všechna úmrtí nastala u pacientů, kteří podstoupili urgentní výkon. Ke dvěma úmrtím došlo u pacientů, kteří podstoupili srdeční operaci za použití mimotělního oběhu (náhrada vzestupné aorty a odstranění infikovaného trombu), dále zemřel jeden pacient, který prodělal suturu poraněné pravé komory a jeden pacient, který podstoupil konvenční revaskularizaci myokardu. Jednoleté přežívání bylo 77,8 %. Obecně navrhované prediktory zvýšené pozdní úmrtnosti jsou srdeční selhání, akutní operace, složitost chirurgických zákroků (chirurgie chlopní, kombinované výkony a výkony na ascendentní aortě) a pooperační syndrom nízkého srdečního výdeje. U pacientů závislých na dialýze má CABG přijatelné riziko. Výsledky u pacientů s postiženou chlopní v kombinaci s ischemickou chorobou srdeční jsou lepší při včasném načasování operace, a to ještě před nástupem příznaků srdečního selhání.
Keywords: Cardiac Surgical Procedures; Male; Postoperative Complications; Risk Factors; Kidney Failure, Chronic; chronické selhání ledvin; dialýza ledvin; příčina smrti; Aged; mužské pohlaví; senioři; pooperační komplikace; Time Factors; Renal Dialysis; lidé; ženské pohlaví; Humans; časové faktory; rizikové faktory; Female; kardiochirurgické výkony; lidé středního věku; Cause of Death; Middle Aged