Endarterektomie plicnice současně s další kardiochirurgickou operací: sedmiletá retrospektivní analýza - Lindner, Jaroslav; Ambrož, David; Novotný, Róbert; Nižnanský, Matúš; Šimková, Iveta; Boháčeková, Marcela; Pecha, Ondřej; Jansa, Pavel (Cor et Vasa (Brno), 2015)
Úvod: Plicní endarterektomie (PEA) je zavedená a úspěšná metoda vhodná pro léčbu chronické tromboembolické plicní hypertenze (CTEPH). Relativně velký podíl pacientů indikovaných k plicní endarterektomii má další těžké komorbidity, které obecně zvyšují riziko kardiochirurgického zákroku. Cílem naší studie je analýza procesu indikování a terapeutických procedur v Komplexním kardiovaskulárním centru (KKVC) Všeobecné fakultní nemocnice v Praze. Metodika: V období od září 2004 do srpna 2012 se podrobilo 192 pacientů PEA z důvodu léčby CTEPH. Provedli jsme retrospektivní analýzu získaných dat pacientů. Pacienti byli rozděleni do dvou skupin: A a B. Do skupiny A byli zahrnuti pacienti pouze s PEA (128 pacientů). Do skupiny B byli zařazeni pacienti s PEA a dalšími kardiochirurgickými výkony (64 pacientů, což je 33,3 % celkového počtu pacientů, u nichž bylo provedeno 72 zákroků). Pro detailnější analýzu byla skupina B dále rozdělena na podskupinu B1 (pacienti s PEA + aortokoronárním bypassem [(CABG], 25 pacientů) a podskupinu B2 (pacienti PEA + uzavření foramen ovale patens [PFO], 29 pacientů). Výsledky: Pětileté přežití dosahovalo 83,0 % ve skupině A, 79,3 % ve skupině B a 63,1 % ve skupině B1. Rozdíl mezi skupinami B1 a A byl statisticky významný (p = 0,031). Kumulativní přežití je porovnatelné pro skupiny A a B2. Hodnota kumulativního přežití je velmi dobrá s ročním přežíváním 94 % ve skupině A, 90 % ve skupině B2 a 82,6 % u pacientů zařazených do skupiny B1. Závěr: Výsledky jsou porovnatelné u pacientů, u kterých byly prováděny rozličné zákroky, s pacienty léčenými pouze plicní endarterektomií. Nebyly zjištěny žádné rozdíly hemodynamických parametrů. Všichni pacienti s PEA by měli být vyšetřeni na přítomnost běžných komorbidit bez ohledu na věk. Doporučujeme aplikaci CryoMAZE v léčbě fibrilace síní nebo flutteru síní.
Keywords: Atrial Fibrillation; Hypertension, Pulmonary; Cardiac Surgical Procedures; arteria pulmonalis; cévy - implantace protéz; výsledek terapie; komorbidita; lidé; Pulmonary Artery; Survival Analysis; kardiochirurgické výkony; Comorbidity; Endarterectomy; Heart Diseases; Treatment Outcome; Humans; tromboembolie; endarterektomie; analýza přežití; koronární bypass; plicní hypertenze; foramen ovale apertum; fibrilace síní; Foramen Ovale, Patent; Thromboembolism; Blood Vessel Prosthesis Implantation; Coronary Artery Bypass; nemoci srdce