Kadmium-zinek-telluridové SPECT kamery – nové perspektivy nukleární kardiologie - Kincl, Vladimír; Drozdová, Adéla; Vašina, Jiří; Panovský, Roman; Kamínek, Milan (Cor et Vasa (Brno), 2015)
Nukleární kardiologie je jednou z nejdůležitějších neinvazivních metod zobrazení srdce. Umožňuje primárně funkční hodnocení srdce s kvantifikací perfuze a systolické funkce. Vývoj nových typů přístrojů pro nukleární kardiologii přináší nové možnosti ve výzkumu a klinické praxi. Tento článek popisuje stručný přehled některých aplikací kadmium-zinek-telluridových (CZT) kamer ve srovnání s konvenčními přístroji.
Keywords: Tellurium; Cadmium; Humans; lidé; Tomography, Emission-Computed, Single-Photon; Radiation Dosage; Myocardial Perfusion Imaging; dávka záření; kadmium; telur; jednofotonová emisní výpočetní tomografie; zobrazování myokardiální perfuze; koronární angiografie; Coronary Angiography