Stroncium ranelát – důležitá alternativa v léčbě osteoporózy - Jenšovský, Jiří (Farmakoterapie, 2015)
Stroncium ranelát má duální mechanismus účinku – současně zvyšuje osteoformaci a snižuje osteoresorpci. Léčbou stronciem jsou příznivě ovlivňovány všechny determinanty kostní síly, tedy kostní hmota, rozměry kostí, mikroarchitektura, kvalita kosti. Stroncium ranelát je lék, pro který jsou k dispozici data evidence-based medicine pro snížení rizika zlomenin vertebrálních i nonvertebrálních po jednom roce, 3, 5 i 8 letech užívání, včetně zlomeniny krčku femuru. Vliv na snižování počtu zlomenin byl prokázán i v prodloužení studií do 10 let.
Keywords: Male; hodnocení léčiv; senioři nad 80 let; Aged, 80 and over; Humans; Osteoporosis; randomizované kontrolované studie jako téma; inhibitory kostní resorpce; senioři; mužské pohlaví; Female; postmenopauzální osteoporóza; Bone Density Conservation Agents; Aged; Randomized Controlled Trials as Topic; ženské pohlaví; Adult; Double-Blind Method; Osteoporotic Fractures; Drug Evaluation; Strontium; osteoporotické fraktury; metaanalýza jako téma; Meta-Analysis as Topic; dospělí; lidé; stroncium; Osteoporosis, Postmenopausal; dvojitá slepá metoda; osteoporóza