Porfyria cutanea tarda - Mičaníková, M (Dermatologie pro praxi, 2015)
Porfyria cutanea tarda je i přes svůj častý výskyt v rámci diferenciální diagnózy mnohdy opomíjena. Neléčená může vést k rozvoji závažných komplikací v podobě jaterního poškození až hepatocelulárního karcinomu. Cílem článku je proto připomenout problematiku této jednotky, zejména její diagnostický algoritmus a terapii s popisem typického případu.
Keywords: dospělí; nemoci jater; Hydroxychloroquine; přípravky chránící proti slunci; Porphyrins; kožní manifestace; porfyriny; Adult; Sunscreening Agents; deferoxamin; Deferoxamine; Porphyria Cutanea Tarda; lidé; Phlebotomy; flebotomie; antimalarika; hydroxychlorochin; Liver Diseases; Male; porphyria cutanea tarda; mužské pohlaví; Skin Manifestations; Antimalarials; Humans