Postavení fibrátů v současné léčbě dyslipidémií - Rosolová, Hana (Medicína po promoci, 2015)
Dyslipidémie je nejčastější metabolickou poruchou. Základem její léčby je ovlivnění životních návyků (nekouření, zavedení racionální diety a pravidelné pohybové aktivity aj.) Primárním cílem farmakologické léčby dyslipidémie je dosažení cílových hodnot (podle celkového kardiovaskulárního rizika) základního rizikového faktoru pro aterosklerózu: LDL cholesterolu. Sekundárním cílem léčby dyslipidémie by mělo být ovlivnění dalších lipidů, a to především aterogenní dyslipidémie (zvýšené koncentrace triglyceridů a/nebo snížené koncentrace HDL cholesterolu). Cílovým parametrem je u aterogenní dyslipidémie hodnota non-HDL cholesterolu nebo apolipoproteinu B, které jsou opět dány celkovým kardiovaskulárním rizikem. Aterogenitu této dyslipidémie způsobují velmi aterogenní malé denzní LDL částice a tzv. remnantní cholesterol, který je obsažen v remnantech částic bohatých na triglyceridy. Tuto dyslipidémii dokáží více ovlivnit fibráty než statiny; u nás je nejčastěji používán fenofibrát. Fixní kombi nace simvastatinu s fenofibrátem je po važována současnými experty za bez pečnou a užitečnou u pacientů s (velmi) vysokým celkovým kardiovaskulárním rizikem a s aterogenní dyslipidémií, která se vyskytuje většinou současně s metabolickým syndromem a/nebo s diabetem 2. typu.
Keywords: Fenofibrate; deriváty kyseliny fibrové; hypertriglyceridemie; Humans; Atherosclerosis; Diet Therapy; kardiovaskulární nemoci; Biological Availability; Motor Activity; fenofibrát; Apolipoproteins B; Clinical Trials as Topic; Hypertriglyceridemia; Cardiovascular Diseases; pohybová aktivita; klinické zkoušky jako téma; biologická dostupnost; Lipid Metabolism Disorders; Risk Factors; simvastatin; diabetes mellitus 2. typu; fixní kombinace léků; poruchy metabolismu lipidů; Hydroxymethylglutaryl-CoA Reductase Inhibitors; nanočástice; Drug Combinations; statiny; metabolický syndrom; vazoprotektivní účinek; Nanoparticles; Diabetic Retinopathy; apolipoproteiny B; výsledek terapie; rizikové faktory; aterogenní dyslipidémie; Dyslipidemias; Fibric Acids; Treatment Outcome; diabetická retinopatie; Diabetes Mellitus, Type 2; dyslipidemie; lipidový profil; Simvastatin; LDL-cholesterol; lidé; Metabolic Syndrome; ateroskleróza; dietoterapie; Cholib; Cholesterol, LDL