Ireverzibilní elektroporace (IRE) nádorů - Hořejš, Josef; Krška, Zdeněk; Hoskovec, David; Lambert, Lukáš; Černý, Vladimír; Jahoda, Jiří; Petruželka, Luboš; Krechler, Tomáš; Kříž, Petr (Česká radiologie, 2015)
Cíl: Ukázat na možnosti a bezpečnost IRE v léčbě nádorů. Metodika: Uvádíme soubor 23 nemocných s adenokarcinomem pankreatu, dvou nemocných se solitární jaterní metastázou kolorektálního karcinomu a jednoho adenokarcinomu solitární ledviny. Všichni byli léčeni pomocí IRE perkutánně pod CT kontrolou nebo při laparotomii s US asistencí. Výsledky: IRE je bezpečná metoda, 30denní mortalita nulová. Umožňuje destrukci nádorů v lokalitách, kde ostatní ablační metody selhávají. U neresekabilních nádorů pankreatu však v naší sestavě nepřinesla významné prodloužení života. Průměrná doba přežití ve skupině nádorů pankreatu je 10 měsíců. Závěr: IRE je bezpečná a užitečná ablační metoda zvláště pak nádorů umístěných u kritických struktur.
Keywords: nádory ledvin; Adenocarcinoma; nádory jater; elektroporace; nádory slinivky břišní; Humans; lidé středního věku; analýza přežití; Female; lidé; Liver Neoplasms; Survival Analysis; katetrizační ablace; ženské pohlaví; Male; Pancreatic Neoplasms; Middle Aged; Electroporation; adenokarcinom; mužské pohlaví; Catheter Ablation; Kidney Neoplasms