Chirurgické techniky orgánových transplantací - Froněk, Jiří (Česko-slovenská patologie a Soudní lékařství, 2015)
Přehled chirurgických technik orgánových transplantací představuje velmi pestrý soubor chirurgických výkonů, které se navzájem mezi sebou mnohdy překrývají nebo na sebe navazují. Transplantace jater je ve většině případů život zachraňujícím výkonem, lze transplantovat celá játra nebo jejich část. Játra lze rozdělit na dvě části nebo jen zmenšit resekcí. Transplantace ledviny je nejčastější transplantací, většina ledvin je od dárců se smrtí mozku, stoupá počet transplantací ledvin od žijících dárců včetně párových výměn a transplantací přes inkompatibilitu v krevní skupině. Transplantace střeva a multiviscerální transplantace patří mezi raritní výkony, jsou léčebnou metodou pro nemocné se syndromem krátkého střeva, případně jiné diagnózy včetně některých nádorů retroperitonea a mnohočetné viscerální trombózy. Orgánové transplantace jsou dnes samozřejmou součástí klinické praxe, jejich úspěšnost je vysoká. Většina nemocných se po transplantaci vrací zpět do normálního života. Klíčová slova: transplantace jater – transplantace ledviny – chirurgie
Keywords: ledviny; explantace; Kidney Transplantation; Tissue Donors; ortotopická transplantace; Liver; split jater; dárci tkání; odběr tkání a orgánů; lidé; Liver Transplantation; Tissue and Organ Harvesting; játra; transplantace ledvin; Humans; tenké střevo; redukce jater; transplantace jater; Intestine, Small; Kidney