The development of an adjective-based method for measuring drinker prototypes among university students - Magdová, Monika; Orosová, Oľga (Adiktologie, 2015)
VÝCHODISKÁ: Predchádzajúce výskumy preukázali vplyv prototypov na konzumáciu alkoholu, avšak zväčša boli zamerané na všeobecné prototypy konzumentov alkoholu. v tejto súvislosti dokonca chýbajú metodiky, nakoľko autori využívajú rôzne zoznamy adjektív pri popise prototypov konzumentov alkoholu. CIELE: (1) preskúmať, ktorými adjektívami vysokoškoláci popisujú prototypy (abstinenta, sociálneho a ťažkého konzumenta alkoholu) a vytvoriť metodiku merajúcu tieto prototypy; (2) načrtnúť faktorovú štruktúru vytvorenej metodiky. METÓDY: Prezentované sú dve štúdie. Štúdia 1 - Dáta boli zozbierané od 184 slovenských vysokoškolákov (54,9% žien; Mvek=21,3; 30=1,77). Respondenti odpovedali na 3 otvorené otázky zisťujúce adjektíva, ktorými vysokoškoláci popisujú prototypy konzumentov (abstinenta, sociálneho a (ažkého konzumenta). Na analýzu dát bola využitá kvalitatívna a frekvenčná analýza. Štúdia 2 Dáta boli zozbierané od 422 slovenských vysokoškolákov (55,9% mužov; Mvek=21,06; SD=0,10). Respondenti hodnotili 27 adjektív na 7-bodovej škále vo vzťahu k trom prototypom konzumentov alkoholu. Na analýzu dát bola využitá faktorová analýza. VÝSLEDKY: Vytvorená bola metodika merajúca prototypy konzumentov alkoholu (abstinenta, soiálneho a ťažkého konzumenta), ktorá pozostávala z inštrukcie, 27 adjektív pre každý prototyp, ktoré boli hodnotené na 7-bodovej škále. Faktorovou analýzou boli vyextrahovane 3 faktory pre každý prototyp: extraverzia, neuroticizmus, svedomitosť. ZÁVERY: Prínosom je vytvorenie metodiky merajúcej prototypy konzumentov alkoholu s troma vyextrahovanými faktormi, ktoré môžu byť použité v ďalších štúdiách a analýzach napr. v SEM pre komplexné vysvetlenie konzumácie alkoholu vysokoškolákov. Potrebné je preskúmať prototypy konzumentov alkoholu v širšom kontexte ; ďalším využitím v programoch prevencie s cieľom zmeny hodnotenia odlišných prototypov konzumentov alkoholu, ktorý môže byť mediátorom efektívnosti programov prevencie.
Keywords: průzkumy a dotazníky; Female; ženské pohlaví; mladý dospělý; pití alkoholu; Surveys and Questionnaires; Alcohol Drinking; lidé; faktorová analýza statistická; chování při pití; Drinking Behavior; Humans; Male; Young Adult; Universities; studenti; mužské pohlaví; Factor Analysis, Statistical; univerzity; Students