Užívání návykových látek na freeparties: terénní dotazníkové šetření 2012 - Novotná, Petra; Vacek, Jaroslav (Adiktologie, 2015)
VÝCHODISKA: Kvantitativní průzkumy zabývající se užíváním návykových látek na tanečních akcích (např. studie Tanec a drogy) nepodávají konkrétní informace o užívání drog na freeparties. CÍLE: Cílem práce je vytvořit ucelený přehled o užívání návykových látek na freeparties doplněný o výsledky dotazníkového šetření. METODY: Data byla získána pomocí dotazníku administrovaného přímo v prostředí freeparties a podrobena matematicko-statistické analýze. SOUBOR: Výzkumný soubor tvoří 127 respondentů vybraných nenáhodným způsobem (na základě dostupnosti) na čtyřech freeparties v období od dubna do srpna 2012. VÝSLEDKY: Alkohol, tabák a marihuanu užilo v posledním roce minimálně 70 % respondentů. Dále následují halucinogeny (63 %), stimulancia, extáze, GHB a syntetické piperaziny (59 %), poppers (- 12 %) a opioidy (~ 9 %). ZÁVĚR: Prevalenční hodnoty našeho průzkumu jsou v mnoha případech vyšší než hodnoty výzkumu Tanec 3k drogy 2007. Jedná se např. o roční prevalenci užití LSD 153 % vs. 21 %) a halucinogenních hub (48 % vs. 20 %).
Keywords: průzkumy a dotazníky; Female; Illicit Drugs; Prevalence; zakázané drogy; Music; návykové chování; ženské pohlaví; mladý dospělý; hudba; Surveys and Questionnaires; volnočasové aktivity; lidé; Behavior, Addictive; uživatelé drog; Leisure Activities; prevalence; Male; Young Adult; mužské pohlaví; Dancing; tanec; Drug Users; Humans