Ultrazvuková elastografie a její využití v oblasti hlavy a krku - Heřman, Jan; Heřmanová, Zuzana; Salzman, Richard; Vomáčka, Jaroslav; Stárek, Ivo (Časopis lékařů českých, 2015)
Ultrazvuková elastografie (sonoelastografie, USE) je relativně nová, rychle se rozvíjející metoda zobrazování, která měří elasticitu tkání. Její vývoj započal v devadesátých letech 20. století a urychlil se poté, co se na trhu objevily přístroje zobrazující elasticitu v reálném čase a dále s nástupem elastografie střihové vlny (shear wave elastografie, SWE), která umožňuje kvantitativní měření tuhosti. První výsledky ukazují, že sonoelastografie v kombinaci se standardním ultrazvukovým vyšetřením dosahuje u onemocnění některých tkání přesnějších výsledků než ultrazvuk samotný. V zobrazování tkání hlavy a krku bylo zatím publikováno jen několik málo, většinou pilotních, studií s SWE. Tento přehledový článek shrnuje základní informace o sonoelastografii a jejím dosavadním využití v otorinolaryngologii. Klíčová slova: elastografie – lymfatické uzliny – slinné žlázy, štítná žláza – ultrazvuk
Keywords: nádory štítné žlázy; nádory slinných žláz; Lymph Nodes; elastografie střižné vlny; Elasticity Imaging Techniques; uzly štítné žlázy; shear wave elastografie; lymfatické uzliny; nádory hlavy a krku; lidé; Thyroid Nodule; Thyroid Neoplasms; Salivary Gland Neoplasms; Head and Neck Neoplasms; elastografie; Humans