Medical consequences of Chernobyl with focus on the endocrine system: Part 1 - Foley, P. Thomas Jr; Límanová, Zdeňka; Potluková, Eliška (Časopis lékařů českých, 2015)
Atomové katastrofy se udály v posledních 70 letech několikrát. Výbuch nukleárního zařízení v roce 1986 v severní částí střední Ukrajiny byl mimořádnou zkušeností proto, že radiační zátěž dopadla na všechny věkové kategorie populace. Následné studie pak přinesly velké množství informací o účinku záření na lidský organismus. Vzhledem k tomu, že probíhá globální zhoršující se bezpečnost a současně slyšíme názory některých světových lídrů, získávají nový rozměr nejen znalosti o biologickém dopadu ionizujícího záření, ale i preventivní navržená opatření ke snížení zhoubných účinků záření. A navíc – týkají se nás všech. Tento přehled se zaměřuje na dlouhodobé důsledky černobylské katastrofy, zvláště pak na dopad na endokrinní systém u dětí a dospělých. Přehled zahrnuje souhrn preventivních opatření pro případ atomové katastrofy. Klíčová slova: černobylská atomová katastrofa – jonizující záření – endokrinní systém – štítná žláza – rakovina –mamma – těhotenství – děti
Keywords: obsah radioaktivních látek v organizmu; Endocrine System; Health Status; jaderné elektrárny; Chernobyl Nuclear Accident; jaderná katastrofa; Adult; nádory štítné žlázy; Radiation Injuries; nemoci endokrinního systému; časové faktory; dospělí; Humans; Thyroid Neoplasms; Child; zdravotní stav; Body Burden; únik radioaktivních látek; nádory prsu; Breast Neoplasms; lidé; černobylská havárie; katastrofy; karcinogenní účinky; radiační poranění; Disasters; Prenatal Exposure Delayed Effects; Age Factors; Ukraine; Endocrine System Diseases; vystavení vlivu životního prostředí; zpožděný efekt prenatální expozice; Nuclear Power Plants; Time Factors; endokrinní systém; Radioactive Hazard Release; ionizující záření; Radiation, Ionizing; věkové faktory; Environmental Exposure; Ukrajina; dítě