Robotická sakrokolpopexe – dvě kazuistiky a literární přehled - Maškulíková, Zuzana; Studničková, Martina; Neubert, David; Pilka, Ladislav (Česká gynekologie, 2015)
Cíl práce: Popsat první dva případy robotické sakrokolpopexe v České republice. Typ studie: Dvě kazuistiky s literálním přehledem. Název a sídlo pracoviště: Gynekologicko-porodnická klinika, Lékařská fakulta Palackého Univerzity a Fakultní nemocnice, Olomouc. Vlastní pozorování: U dvou pacientek ve věku 36 a 59 let byla na porodnicko-gynekologické klinice v Olomouci provedena v roce 2009 robotická sakrokolpopexe. V jednom případě se jednalo o závěs poševního pahýlu, ve druhém případě o supracervikální hysterektomii s následnou cervikosakropexí. Tyto první dva případy robotické sakropexe popsané v české literatuře srovnáváme s dostupnými literárními údaji, včetně dlouhodobého sledování. Závěr: Robotická sakrokolpopexe má všechny výhody minimálně invazivní chirurgie. Dlouhodobě velmi dobré výsledky léčby prolapsu poševního pahýlu touto metodou potvrzují jak naše první dva výkony, tak publikované studie. Klíčová slova: robotická chirurgie, sakrokolpopexe, poševní prolaps, supracervikální hysterektomie, daVinci
Keywords: dospělí; Humans; lidé středního věku; Recurrence; Middle Aged; zobrazování trojrozměrné; gynekologické chirurgické výkony; prolaps pánevních orgánů; Gynecologic Surgical Procedures; Medical History Taking; Robotic Surgical Procedures; Adult; anamnéza; Statistics as Topic; výsledek terapie; Postoperative Complications; recidiva; Treatment Outcome; ženské pohlaví; pooperační komplikace; statistika jako téma; Imaging, Three-Dimensional; Pelvic Organ Prolapse; lidé; roboticky asistované výkony; Female