Metabolické kostní onemocnění při nezralosti - Matějek, Tomáš; Navrátilová, Martina; Kokštein, Zdeněk; Palička, Vladimír (Československá pediatrie, 2015)
Nezralí novorozenci, zejména ti, kteří se narodí před 28. gestačním týdnem, jsou ohroženi redukcí obsahu kostního minerálu, protože největší část mineralizace fetálního skeletu se odehrává ve třetím trimestru těhotenství s maximem v termínu porodu. Postnatálně, vlivem časněji zahájené přestavby skeletu, relativně rychlému růstu kosti a nízké retenci minerálů (ve srovnání s intrauterinní) dochází k další významné redukci kostní denzity. Důsledkem těchto změn u nedonošených dětí je jednotka označovaná jako metabolické kostní onemocnění (MBD). I přes významný pokrok intenzivní novorozenecké péče v posledních 20 letech se incidence MBD u nedonošených novorozenců nezměnila (30–55 %). Zdá se, že výskyt patologických fraktur na podkladě MBD klesá, přesto je zde ale více než 10% riziko této časné komplikace. Rozdíly ve stavbě skeletu původně nezralých novorozenců oproti zdravé populaci pozorované ve školním věku nebo u mladých dospělých (redukce finální tělesné výšky, event. kostní denzity) mohou představovat významný rizikový faktor k rozvoji časné osteoporózy v dospělosti. Rizikové faktory přispívající k rozvoji kostní patologie u nezralých novorozenců jsou dobře zdokumentovány. Diagnostika MBD je založena na stanovení biochemických parametrů kostního metabolismu. Nízká hladina sérového fosforu a vysoká hladina alkalické fosfatázy je považována za zlatý standard, přestože byla opakovaně demonstrována jejich značně omezená spolehlivost. Základem úspěšné léčby je důsledná prevence, která spočívá v časné optimální nabídce vápníku, fosforu a vitaminu D cestou parenterální i enterální výživy. Tento článek nabízí souhrnné aktuální informace o patofyziologii, incidenci, diagnostice, léčbě a následcích MBD u nezralých novorozenců.
Keywords: fraktury kostí; novorozenci extrémně nezralí; biologické markery; novorozenec; Biomarkers; Calcifediol; parathormon; fosfor; kostní denzita; Parenteral Nutrition; kalcifediol; Bone Density; Infant, Very Low Birth Weight; kosti a kostní tkáň; lidé; Infant, Newborn; Fractures, Bone; novorozenec nedonošený; alkalická fosfatasa; vitamin D; nedostatek vitaminu D; Osteoporosis; Enteral Nutrition; vápník; Infant, Premature; Densitometry; novorozenec s extrémně nízkou porodní hmotností; parenterální výživa; Vitamin D; Parathyroid Hormone; denzitometrie; Calcium; Phosphorus; Bone Diseases, Metabolic; Infant, Extremely Premature; novorozenec s velmi nízkou porodní hmotností; enterální výživa; Vitamin D Deficiency; Alkaline Phosphatase; metabolické nemoci kostí; osteoporóza; Bone and Bones; Infant, Extremely Low Birth Weight; Humans