Efektivita taktického a technického didaktického prístupu pri výučbe minihádzanej - Priklerová, S; Kucharik, Ivan (Česká kinantropologie, 2015)
Cieľom príspevku bolo zistiť účinnosť taktického a technického didaktického na herný výkon v minihádzanej. Výskum sme realizovali v dvoch minihádzanárskych krúžkoch, ktoré navštevovali deti 1. a 2. ročníka základných škôl. Počas 10-týždňov sme v experimentálnej skupine (n=16) pri nácviku a zdokonaľovaní herných činností jednotlivca aplikovali taktický prístup s využívaním malých foriem hier, v kontrolnom súbore (n=30) sme postupovali tradičným prístupom s využívaním prípravných cvičení a prípravných hier. Na overenie účinnosti oboch didaktických prístupov sme na základe pozorovania videozáznamov z hry pomocou metódy GPAI zaznamenávali: realizáciu herných zručností (streľba, prihrávka – presná, nepresná), rozhodovanie sa hráča s loptou (rozhodovanie o streľbe, o prihrávke, o vedení lopty (vhodné, nevhodné). Rozdiely medzi vstupným a výstupným testovaním sme vyhodnocovali Wilcoxonovým T-testom pre nezávislé výbery. Rozdiely medzi experimentálnou a kontrolnou skupinou boli testované Mann-Whitneyovým U-testom na hladine významnosti 0,05. Výsledky výskumu potvrdili, že z hľadiska využitia správneho výberu možnosti riešenia vzniknutej hernej situácie je taktický prístup efektívnejší ako technický (p<0,05).
Keywords: Policy; Child; lidé; Education, Nonprofessional; postup; dítě; Sports; sporty; výchova neprofesionální; Humans