Hodnocení zastoupení tělesného tuku metodou bioelektrické impedance u sportujících chlapců ve věku 7-18 let s ohledem na typ použitého analyzátoru - Sigmund, Martin; Psotta, Rudolf; Agricola, Adrián (Tělesná kultura (Olomouc. Print), 2015)
VÝCHODISKA: Pro základní diagnostiku tělesného složení se v praxi jeví jako vhodné užití metody bioelektrické impedance (BIA). Jedná se o metodu časově nenáročnou, neinvazivní s odpovídající výpovědní hodnotou. Zjištěné hodnoty metodou BIA jsou však velmi ovlivnitelné řadou faktorů, které je nutné zohlednit jak v rámci průběhu samotného šetření, tak i při vlastní interpretaci výsledků. Mezi významné činitele ovlivňujících výstupy měření patří typ analyzátoru. CÍL: Cílem předloženého komparativního šetření bylo analyzovat výstupy v zastoupení tělesného tuku metodou BIA s trasou průniku elektrického proudu přes celé tělo a metodou BIA s trasou průniku přes dolní končetiny u souboru sportujících jedinců ve věku 7–18 let. METODIKA: Výzkumného šetření se zúčastnilo celkem 178 hráčů ledního hokeje ve věku 7–18 let. Zastoupení tělesného tuku metodou BIA celotělovou bylo zjišťováno pomocí přístroje Tanita BC-418 MA. Hodnocení metodou BIA přes dolní končetiny bylo využito přístroje Tanita BF-350 (Tanita, Japonsko). Obě zařízení pracuji na frekvenci 50 kHz. VÝSLEDKY: Procentuální zastoupení tělesného tuku zjištěného metodou BIA přes dolní končetiny (M = 13,5 %; SD = 4,8) udává ve všech věkových kategoriích signifi kantně nižší hodnoty procenta tuku než výstupy zjištěné metodou BIA celotělovou (M = 17,1 %; SD = 4,3). Celková diference představuje průměrnou hodnotu 3,6 % (standard mode; p < ,001; d = 0,8). S ohledem na sledované věkové kategorie se zjištěné rozdíly pohybují v rozpětí 3,1–4,7 % (p < ,001; d = 0,7–1,2). ZÁVĚRY: V rámci předloženého šetření jsme dospěli k závěru, že použití přístroje k hodnocení tělesného složení metodou BIA s trasou průniku elektrického proudu přes dolní končetiny vykazuje signifi kantně nižší hodnoty v zastoupení tělesného tuku a to v průměru o 3,6 % (standard mode; p < ,001; d = 0,79) ve srovnání s metodou BIA s trasou průniku přes celé tělo u sportujících chlapců ve věku 7–18 let. Faktor typu analyzátoru i faktor věku se projevily jako významné proměnné ovlivňující výsledky měření. Předložená zjištění lze využít v praxi při použití ekonomicky dostupnějších zařízení hodnotících tělesné složení metodou BIA přes dolní končetiny. Pro výzkumné účely autoři doporučují využívat spíše multifrekvenční, tetrapolární BIA analyzátory.
Keywords: Research; Body Fat Distribution; Statistics as Topic; dítě; statistika jako téma; sporty; Adolescent; výzkum; Extremities; lidé; hodnocení biomedicínských technologií; hokej; Humans; Technology Assessment, Biomedical; Male; elektrická impedance; složení těla; distribuce tělesného tuku; Sports; končetiny; Body Composition; Child; tuková tkáň; mužské pohlaví; Hockey; Electric Impedance; mladiství; Adipose Tissue