Degenerativní onemocnění bederní páteře, hlavní diagnostické jednotky - Boriková, Alena; Gallo, Jiří; Nakládalová, Marie (Pracovní lékařství, 2015)
Cílem předkládané práce je shrnout současné základní poznatky o degenerativním onemocnění bederní páteře se zaměřením na epidemiologii, anatomii, etiopatogenezi a vymezit základní dosud známé diagnostické jednotky jako výchozí předpoklad pro další kroky v procesu zkoumání a posléze posuzování a uznávání profesionality onemocnění bederní páteře.
Keywords: spondylolýza; chronická nemoc; lidé; poranění z opakovaného přetěžování; difuzní idiopatická skeletální hyperostóza; Intervertebral Disc Displacement; spondylartritida; diferenciální diagnóza; nemoci z povolání; Intervertebral Disc Degeneration; meziobratlová ploténka; Spondylolisthesis; Intervertebral Disc; výhřez meziobratlové ploténky; nemoci páteře; spinální stenóza; Humans; lumbalgie; Spondylolysis; degenerace meziobratlové ploténky; spondylolistéza; bederní obratle; Occupational Diseases; Chronic Disease; Lumbar Vertebrae; spondylóza; Low Back Pain; Diagnosis, Differential; Spinal Diseases; Cumulative Trauma Disorders; Spinal Stenosis; Spondylosis; Hyperostosis, Diffuse Idiopathic Skeletal; Spondylarthritis