Využitie trojdimenzionálnej transvaginálnej sonografie pri hlbokej infiltrujúcej endometrióze posteriórneho kompartmentu malej panvy - Vernerová, Silvia; Dankovčík, Róbert; Jánošová, S; Bartoš, Pavel; Trhlík, Martin; Šebová, Anna (Aktuální gynekologie a porodnictví, 2015)
Hlboká infiltrujúca endometrióza (DIE) je chronické progresívne estrogén dependentné ochorenie, ktoré môže postihovať aj štruktúry gastrointestinálneho traktu. Ochorenie je zvyčajne dlhodobo asymptomatické, respektíve sa prejavuje veľmi nešpecifickými príznakmi. Jeho neskorý záchyt môže viesť k ireverzibilným zmenám na jednotlivých štruktúrach. Táto kazuistika popisuje raritný prípad rozsiahlej hlbokej infiltrujúcej endometriózy zadného kompartmentu malej panvy, ktorá vyústila do stavu obštrukčného ilea. Sústreďuje sa na zásadnú úlohu „virtuálnej kolonoskopie“ pomocou trojdimenzionálnej transvaginálnej sonografie (3D-TVUS) pri hodnotení rozsahu ochorenia.
Keywords: dospělí; Abdominal Pain; endometrióza; nemoci rekta; Female; zobrazování trojrozměrné; Imaging, Three-Dimensional; Adult; ženské pohlaví; Vagina; Endosonography; Endometriosis; Rectum; lidé; nemoci sigmoidea; ileus; colon sigmoideum; bolesti břicha; Colon, Sigmoid; Ileus; předoperační péče; Preoperative Care; Rectal Diseases; Sigmoid Diseases; rektum; vagina; endosonografie; Humans