Arteriální hypertenze ve vztahu k obezitě. II., Specifické aspekty terapie - Slabý, Adolf (Medicína po promoci, 2004)
Kombinace primární (esenciální) hypertenze s obezitou abdominálního typu má závažné patofyziologické důsledky, na které je nutno brát zřetel při volbě terapie. Specifické požadavky vyplývající z povahy reverzibilních cirkulačních a metabolických změn se vztahují jak na změny životního způsobu, tak na běžně užívaná antihypertenziva, jejich kombinace a na nově vyvíjené lékové skupiny.
Keywords: blokátory receptorů AT1 pro angiotensin II; inhibitory ACE; Mineralocorticoid Receptor Antagonists; hypertenze; lidé; Obesity, Abdominal; Antihypertensive Agents; abdominální obezita; antihypertenziva; renin-angiotensin systém; imidazolinové receptory; Hypertension; Angiotensin II Type 1 Receptor Blockers; Renin-Angiotensin System; Imidazoline Receptors; Angiotensin-Converting Enzyme Inhibitors; antagonisté mineralokortikoidních receptorů; Humans