Vybrané faktory životného štýlu vo vzťahu k nadhmotnosti v populácii školskej mládeže - Kožuchová, Mária; Bašková, Martina (Kontakt (České Budějovice), 2015)
Cieľom príspevku je prezentovať vybrané faktory životného štýlu (fyzickú aktivitu a trávenie voľného času) vo vzťahu k nadhmotnosti v populácii školskej mládeže v oblasti stredného Slovenska. Zber údajov bol realizovaný na 25 základných školách a dvoch osemročných gymnáziách v Žilinskom a Banskobystrickom kraji v období máj až jún 2010. Súbor respondentov tvorilo 1 187 žiakov v troch vekových kategóriách: 11-ročných (313 respondentov), 13-ročných (442 respondentov) a 15-ročných (432 respondentov). Na zber údajov bol použitý štandardizovaný dotazník vytvorený pre potreby HBSC štúdie. Zber údajov obsahoval aj demografické údaje: pohlavie, ročník, vek. Signifikantná interakcia dvoch premenných bola hodnotená pomocou chi-kvadrát testu. Nezistili sme štatisticky významný vzťah vo fyzickej aktivite (telesná aktivita počas posledných 7 dní: p = 0,065, cvičenie vo voľnom čase – koľko hodín: p = 0,190), v sledovaní televízie cez týždeň (p = 0,504) medzi deťmi s nadhmotnosťou a deťmi s hmotnosťou v norme. Deti s nadhmotnosťou sledujú cez víkend televíziu dlhšie ako deti s normálnou hmotnosťou, rozdiely boli štatisticky významné (p = 0,036). Výsledky potvrdili, že je potrebné venovať zvýšenú pozornosť podpore zdravého životného štýlu u detí a dospievajúcich v oblasti trávenia voľného času s cieľom eliminovať čas, ktorí trávia deti a dospievajúci pozeraním televízie.
Keywords: Life Style; životní styl; Leisure Activities; Adolescent; volnočasové aktivity; Humans; Child; průzkumy a dotazníky; zdravé chování; lidé; Overweight; dítě; Surveys and Questionnaires; mladiství; chování dětí; Child Behavior; nadváha; Health Behavior