Modelovanie procesu interného auditu v zdravotníckom zariadení - Bolek, Vladimír; Filanová, Jana; Ondrášová, Iveta; Martinková, Jana (Kontakt (České Budějovice), 2015)
Vedecká stať komparuje definície auditu domácich i zahraničných autorov. Autori určujú elementárnu substanciu definície, a to, že ide o systematické hodnotenie predmetu auditu na základe vopred zadefinovaných pravidiel, noriem a štandardov pre danú oblasť. Fundamentálnym cieľom vedeckej state je navrhnúť a následne optimalizovať model procesu interného auditu kvality poskytovaných služieb v zdravotníckom zariadení. Na tvorbu modelu procesu interného auditu bola využitá metóda Event-driven Process Chain pomocou modelovacieho nástroja ARIS Expres. Uplatnením viacerých vedeckých metód sa naplnil hlavný cieľ vedeckej state a bol namodelovaný a optimalizovaný model interného auditu v zdravotníckom zariadení segmentovaný do troch oblastí. Auditné činnosti sú hlavným diagnostickým nástrojom vrcholového manažmentu a fungujú ako evaluácia a spätná väzba poskytujúca informácie o stave systému kvality zdravotníckeho zariadenia a procesov v ňom prebiehajúcich. Audity predstavujú nezávislý zdroj informácií a týkajú sa všetkých procesov, ktoré tvoria systém zabezpečovania kvality. Proces auditovania sa považuje v súčasnosti za najrozsiahlejší a najviac používaný manažérsky nástroj zisťovania úrovne systému manažérstva kvality.
Keywords: Clinical Audit; algoritmy; Nursing Audit; Computer Simulation; počítačová simulace; klinický audit; ošetřovatelský audit; Algorithms