Different forms of huntingtin in the most affected organs; brain and testes of transgenic minipigs - Vidinska, D; Motlík, Jan; Ellederová, Zdenka (Česká a slovenská neurologie a neurochirurgie, 2015)
Huntingtonova nemoc (HD) je neurodegenerativní porucha způsobená elongací CAG repetic v genu kódující protein huntingtin (Htt). U pacientů jsou v postižených tkáních přítomny vedle monomerní formy hlavně N‑koncové fragmenty, oligomery a polymery mutovaného huntingtinu (mtHtt), oproti tomu samotná monomerní forma mtHtt je exprimována v podstatě ve všech buňkách. Nejvíce postižené tkáně jsou bazální ganglia a mozková kůra. V této studii jsme analyzovali přítomnost N‑koncových fragmentů a oligomerů Htt v různých tkáních 24- a 36měsíčních transgenních (TgHD) miniprasat exprimujících N‑koncovou část lidského mutovaného huntingtinu a jejich zdravých sourozenců. Zjistili jsme, že mozková kůra a varlata na rozdíl od svalu a srdce TgHD miniprasat obsahují kromě monomerní formy i N‑koncové fragmenty a oligomerní smíry. Ve svalech z 36 měsíčních TgHD miniprasat však již začíná mírná fragmentace. Tato zjištění napodobují časnou progresi onemocnění u lidí, a proto miniprase poskytuje slibný model pro terapeutické testování HD. Klíčová slova: Huntingtonova nemoc – transgenní miniprasečí model – mutovaný huntingtin –proteinové fragmenty – oligomerní struktury Autoři deklarují, že v souvislosti s předmětem studie nemají žádné komerční zájmy. Redakční rada potvrzuje, že rukopis práce splnil ICMJE kritéria pro publikace zasílané do biomedicínských časopisů.
Keywords: kosterní svaly; Huntington Disease; modely u zvířat; mozková kůra; proteinové fragmenty; Animals, Genetically Modified; mutovaný huntingtin; Protein Conformation; geneticky modifikovaná zvířata; progrese nemoci; western blotting; Nerve Tissue Proteins; proteiny nervové tkáně; Animals; prasata; testis; zvířata; miniaturní prasata; mutace; Huntingtonova nemoc; Testis; Models, Animal; Disease Progression; Mutation; oligomerní struktury; konformace proteinů; Blotting, Western; Cerebral Cortex; Muscle, Skeletal; Swine, Miniature; Swine