Vplyv tréningu na nestabilných podložkách na parametre rovnováhy po plastike predného skríženého väzu - Melicherová, Katarína; Luptáková, J; Hamar, Dušan (Rehabilitace a fyzikální lékařství, 2015)
V práci sme sa pokúsili objektívne zhodnotiť vplyv 8-týždňového tréningu na balančných podložkách na parametre rovnováhy u športovcov 12 týždňov po rekonštrukcii predného skríženého väzu (LCA). 12 probandov z experimentálnej skupiny absolvovalo tréning na nestabilných podložkách, 12 probandov z kontrolnej skupiny absolvovalo identický tréning na pevnej podložke. V oboch skupinách boli vykonané vstupné a výstupné merania statickej a dynamickej rovnováhy. Výsledky preukázali, že tréning na nestabilných podložkách má vplyv na parametre rovnováhy hlavne na operovanej dolnej končatine.
Keywords: svalová síla; následné studie; lidé; výsledek terapie; Adult; zatížení muskuloskeletálního systému; odporový trénink; rekonstrukce předního zkříženého vazu; Resistance Training; Female; rehabilitace; poranění předního zkříženého vazu; Rehabilitation; balanční podložky; Proprioception; Knee Injuries; poranění kolena; Humans; tělesná výkonnost; Anterior Cruciate Ligament Reconstruction; propriocepce; Follow-Up Studies; Weight-Bearing; motorické dovednosti; Motor Skills; dynamická rovnováha; Muscle Strength; Anterior Cruciate Ligament; mužské pohlaví; mladý dospělý; techniky cvičení a pohybu; Postural Balance; Exercise Therapy; ligamentum cruciatum anterius; ženské pohlaví; Young Adult; terapie cvičením; Treatment Outcome; Male; statická rovnováha; dospělí; Physical Fitness; Anterior Cruciate Ligament Injuries; Exercise Movement Techniques; posturální rovnováha