Psychické změny u Cushingova syndromu - Kršková, Vladimíra; Kršek, Michal; Hájková, Vanda (Postgraduální medicína, 2015)
Cushingův syndrom je vzácné a těžké onemocnění spojené s významně zvýšenou morbiditou a mortalitou. Psychologické a psychiatrické poruchy jsou nedílnou součástí klinického obrazu a mohou nepříznivě ovlivnit průběh onemocnění od prodromální fáze přes manifestní klinický obraz a léčbu až po rekonvalescenci a dokonce přetrvávat i po úspěšném vyléčení. Z tohoto důvodu je nezbytné po těchto poruchách aktivně pátrat, protože jejich časná intervence může významně zlepšit prognózu a kvalitu života pacientů s Cushingovým syndromem. Tento přehledový článek shrnuje klinické projevy Cushingova syndromu s důrazem na psychologické a psychiatrické poruchy.
Keywords: Cognition Disorders; Early Medical Intervention; Anxiety Disorders; úzkostné poruchy; kvalita života; depresivní poruchy; lidé; Cushing Syndrome; Quality of Life; Bipolar Disorder; Humans; časná lékařská intervence; Depressive Disorder; bipolární porucha; kognitivní poruchy; Cushingův syndrom