Ateroskleróza: od etiologie po možnosti ovlivnění - Vrablík, Michal (Vnitřní lékařství, 2015)
Ateroskleróza jako zánětlivé postižení cévní stěny má více forem, které se vyskytují většinou současně. Klasická aterosklerotická léze charakterizovaná akumulací lipidů v subendoteliálním prostoru bývá často provázena změnami v hlubších vrstvách arteriální stěny, které jsou typické zmnožením extracelulární matrix a aktivací hladkosvalových buněk. Vlivem skladby rizikových faktorů může dominovat jeden nebo druhý typ postižení. Zatímco v patogenezi klasické formy aterosklerózy hrají zásadní roli aterogenní lipoproteiny (především třídy LDL), při rozvoji změn arteriální medie to jsou jiné rizikové faktory, např. hyperaktivita systému renin-angiotenzin-aldosteron (RAS). Ovlivněním těchto dvou základních mechanizmů prokazatelně zpomalujeme progresi cévních změn a příznivě ovlivňujeme prognózu nemocných. Důležitý je i fakt, že současné působení na tyto faktory má synergické působení doložené na úrovni experimentální i klinické. Důsledné využití možností nabízené intenzivním snižováním hladin aterogenních lipidů i nadměrné aktivity systému RAS snižuje riziko typických aterotrombotických komplikací (akutní koronární syndrom) i příhod podmíněných větší měrou změnami arteriální medie či hypertrofií levé komory srdeční (maligní arytmie, srdeční selhání). Tyto dva směry tak představují předpoklady úspěchu kardiovaskulární prevence. Klíčová slova: ateroskleróza – dyslipidemie – kardiovaskulární prevence – RAS – systémový zánět
Keywords: anticholesteremika; kardiovaskulární nemoci; Humans; Hypertension; systémový zánět; rizikové faktory; dyslipidemie; Inflammation; ateroskleróza; Antihypertensive Agents; lidé; Anticholesteremic Agents; zánět; lipoproteiny LDL; Cardiovascular Diseases; Atherosclerosis; hypertenze; Dyslipidemias; Lipoproteins, LDL; Renin-Angiotensin System; antihypertenziva; kombinovaná farmakoterapie; renin-angiotensin systém; Drug Therapy, Combination; Risk Factors