Retrospektivní NGS studie u vysoce rizikových pacientů s hereditární predispozicí k nádorovému onemocnění v Masarykově onkologickém ústavu - Macháčková, Eva; Házová, Jana; Sťahlová-Hrabincová, Eva; Vašíčková, Petra; Navrátilová, Marie; Svoboda, Marek; Foretová, Lenka (Klinická onkologie, 2016)
Východiska: V současné době bylo popsáno již více než 200 nádorových syndromů. Ve většině populací jsou však dostupné pouze informace o mutačním spektru ve vysoce rizikových genech limitované počtem vyšetřených jedinců. Metody: V rámci retrospektivní NGS studie v Masarykově onkologickém ústavu bylo provedeno vyšetření TruSight Cancer panelem zahrnujícím 94 genů u 50 vysoce rizikových jedinců se závažnou osobní i rodinnou anamnézou onkologického onemocnění bez detekované kauzální mutace v genech BRCA1, BRCA2, MLH1, MSH2, MSH6, TP53 nebo APC dle indikace. Všechny patogenní nebo pravděpodobně patogenní mutace detekované pomocí NGS technologie byly potvrzeny Sangerovým sekvenováním. Výsledky: Ztrátové (frame-shift, nonsense) mutace byly detekovány v genech ATM, BAP1, FANCC, FANCI, PMS2, SBDS, ERCC2, RECQL4. Několik patogenních nebo pravděpodobně patogenních mutací (missense, predikované sestřihové mutace, in-frame delece/inzerce) bylo zachyceno v genech ATM, BRIP1, CDH1, CHEK2, ERCC2, ERCC3, ERCC4, FANCA, MC1R, MEN1, MRE11A, MUTYH, PALB2, RAD51C, RET, SDHB, STK11. Nacházejí se ve vysoce konzervovaných funkčních doménách proteinů a některé z nich již byly prokázány jako patogenní mutace pomocí funkčních testů nebo u závažných autozomálně recesivních syndromů (Ataxia telangiectasia, Fanconiho anémie). Většina z detekovaných missense variant v řadě dalších genů je nejasného klinického významu a determinace jejich významnosti zůstává otevřená do budoucna. Závěr: Detekce variant se střední nebo nízkou penetrancí má pouze limitovanou klinickou využitelnost. Panelové testování u vysoce rizikových osob s nádorovým onemocněním může poskytnout důležitou informaci o příčině nádorové predispozice a může pomoci s výběrem optimální léčby a v preventivní personalizované onkologii.
Keywords: DNA vazebné proteiny; dospělí; Genetic Testing; hereditární nádorové syndromy; TruSight cancer panel; nádory prsu; Neoplastic Syndromes, Hereditary; sekvenování nové generace; dědičné nepolypózní kolorektální nádory; RNA-helikasy; hodnocení rizik; Female; dědičné nádorové syndromy; Pedigree; Adult; ženské pohlaví; Codon, Nonsense; nádorové supresorové proteiny; proteiny FANC; rodokmen; Adolescent; BRIP1; Pancreatic Neoplasms; FANCI; nádory tračníku; anamnéza; lidé; ATM mutace; Pilot Projects; nádory slinivky břišní; Breast Neoplasms; adenosintrifosfatasy; Ubiquitin Thiolesterase; genetická predispozice k nemoci; pilotní projekty; enzymy opravy DNA; ATM protein; thiolesterasa ubikvitinu; Mutation, Missense; Genetic Predisposition to Disease; Risk Assessment; rhabdomyosarkom; Fanconi Anemia Complementation Group Proteins; DNA Repair Enzymes; Kidney Neoplasms; nesmyslný kodon; Colonic Neoplasms; retrospektivní studie; RAD51C; missense mutace; Male; Tumor Suppressor Proteins; ztrátové mutace; Hereditary Breast and Ovarian Cancer Syndrome; RNA Helicases; BAP1; DNA-Binding Proteins; genetické testování; Sequence Analysis, DNA; Medical History Taking; nádory ledvin; Ataxia Telangiectasia Mutated Proteins; lidé středního věku; Rhabdomyosarcoma; mužské pohlaví; sekvenční analýza DNA; Colorectal Neoplasms, Hereditary Nonpolyposis; Adenosine Triphosphatases; Retrospective Studies; Middle Aged; mladiství; PMS2; dědičný syndrom nádoru prsu a vaječníků; Humans