Kazuistika převodu pacienta z intenzifikovaného inzulínového režimu na lixisenatid - Žourek, Michal (Kazuistiky v diabetologii, 2015)
V níže uvedené kazuistice je prezentován případ úspěšného převedení obézního diabetika 2. typu na terapii kombinací lixisenatidu a metforminu. Velmi špatná vstupní kompenzace diabetu s glykovaným hemoglobinem 128 mmol/mol vedla ke krátkodobé potřebě intenzifikovaného inzulínového režimu. Po úspěšném testu s třídenní hladovkou byl pacient převeden na léčbu lixisenatidem, která mu umožnila redukovat hmotnost a zlepšit kompenzaci diabetu bez rizika hypoglykemií.
Keywords: kombinovaná farmakoterapie; Peptides; Humans; peptidy; Weight Loss; Glycated Hemoglobin; lidé; Insulin, Regular, Human; diabetes mellitus 2. typu; Glucagon-Like Peptide-1 Receptor; Diabetes Mellitus, Type 2; hmotnostní úbytek; morbidní obezita; lidé středního věku; Obesity, Morbid; Male; inzulin lidský; metformin; Drug Therapy, Combination; Metformin; Middle Aged; mužské pohlaví; receptor pro glukagonu podobný peptid 1; glykovaný hemoglobin