Dětská plochá noha - Trč, Tomáš; Šťastný, Eduard (Ortopedie, 2015)
Dětské plochonoží je častým důvodem návštěvy pacienta u dětského ortopeda. Názory na léčbu jsou velmi diferencované a jsou mnohdy důvodem rozčarování rodičů a opakovaných návštěv u různých odborníků. Paušální vypisování ortopedické obuvi či ortopedických vložek je nejen v některých neřídkých případech overtreatment, ale může i pacienta poškodit. Rozbor důvodů vzniku tzv. ploché nohy, její diagnostika a standardně používaná terapie jsou popsány v článku.
Keywords: pata; valgozita paty; Pain; obuv; bolest; Child; ortopedická obuv; lidé; plochá noha; ortézy nohy (od hlezna dolů); Heel; dítě; Shoes; flexibilní plochá noha; Flatfoot; Foot Orthoses; Humans