Léčba non-neurogenního hyperaktivního močového měchýře – přehled guidelines Americké urologické asociace a Society of Urodynamics, Female Pelvic Medicine & Urogenital Reconstruction - Ficko, Zita; Gormley, A. E (Urologické listy, 2015)
Tento dokument uvádí přehled terapeutických možností pro léčbu nonneurogenního hyperaktivního močového měchýře na základě aktualizovaných guidelines Americké urologické asociace a Society of Urodynamics, Female Pelvic Medicine & Urogenital Reconstruction z roku 2014. Guidelines vycházejí z celkem 223 článků v anglickém jazyce, které byly uveřejněny v letech 1966–2014 a zabývají se správným pořadím, ve kterém jednotlivé terapie indikovat. Léčba první volby spočívá v behaviorální terapii, v rámci léčby druhé volby se podávají antimuskarinika a agonisté β3-adrenergních receptorů, léčba třetí volby zahrnuje injekční aplikaci onabotulotoxinu A, stimulaci periferního tibiálního nervu a sakrální neuromodulaci. Zavedení katetru, augmentační cystoplastika a derivace moči jsou modality poslední instance vyhrazené pouze pro dobře vybrané pacienty.
Keywords: oxybutynin; inkontinence moči; kyseliny mandlové; Combined Modality Therapy; Phenylpropanolamine; implantabilní neurostimulátory; kombinovaná terapie; Humans; lidé; tolterodine; nervus tibialis; botulotoxiny typu A; směrnice pro lékařskou praxi jako téma; hyperaktivní močový měchýř; Urinary Bladder, Overactive; Urinary Incontinence; Practice Guidelines as Topic; Benzhydryl Compounds; Nocturia; Implantable Neurostimulators; benzhydrylové sloučeniny; Transcutaneous Electric Nerve Stimulation; agonisté beta-3-adrenergních receptorů; Mandelic Acids; behaviorální terapie; Behavior Therapy; mirabegron; sakrální neuromodulace; transkutánní elektrická neurostimulace; Thiazoles; thiazoly; Tibial Nerve; Botulinum Toxins, Type A; nykturie; antagonisté muskarinových receptorů; kresoly; fenylpropanolamin; Adrenergic beta-3 Receptor Agonists; Acetanilides; Muscarinic Antagonists; Cresols; acetanilidy