Klinické využitie probiotík v prevencii a liečbe porúch tráviaceho traktu - Ondriová, Iveta; Fertaľová, Terézia; Magurová, Dagmar (Klinická farmakologie a farmacie, 2015)
Probiotiká sú živé mikroorganizmy, podávané v dostatočnom množstve majú preukázateľne priaznivý účinok na hostiteľa. Ich základnou vlastnosťou je priľnavosť k bunkám črevnej sliznice a tým vytesňovanie patogénov. Zároveň dochádza vďaka kontaktu probiotických baktérií s bunkami lymfatického tkaniva čreva (GALT) k aktivácii viacerých mechanizmov imunity. Typickým cieľom probiotickej liečby sú infekčné a akútne vírusové hnačky, ako aj hnačky po ožiarení, idiopatické črevné zápaly, infekcia Helicobacter pylori, prevencia vzniku alergií a atopickej dermatitídy.
Keywords: průjem; Medication Adherence; Digestive System Diseases; Lactose Intolerance; Humans; Streptococcus; Enterococcus; Diarrhea; nemoci trávicího systému; Escherichia coli; fyziologie výživy; lidé; Saccharomyces; Nutritional Physiological Phenomena; potravní doplňky; Lactobacillus; Dietary Supplements; probiotika; Bifidobacterium; nesnášenlivost laktózy; Probiotics; Lactococcus; adherence k farmakoterapii