Možnosti terapie těžkých forem psoriázy - Drlík, Lubomír (Dermatologie pro praxi, 2015)
Psoriáza je závažné chronické kožní onemocnění, které významným způsobem negativně ovlivňuje kvalitu života a přináší socioekonomickou zátěž. Psoriáza je sdružena s metabolickými onemocněními, zkracuje průměrný věk dožití pacientů. Včasná a adekvátní léčba může ovlivnit aktuální stav i budoucí osud nemocných. Středně těžká a těžká psoriáza vyžaduje nejen lokální, ale vždy i systémovou léčbu – fototerapii, tradiční celkově podávané léky (methotrexat, retinoidy, cyklosporin) nebo biologickou léčbu.
Keywords: adalimumab; ustekinumab; Retinoids; Dermatologic Agents; Infliximab; cyklosporin; Cyclosporine; Phototherapy; lokální léčba; psoriáza; retinoidy; lidé; methotrexát; Etanercept; systémová léčba; Psoriasis; fototerapie; etanercept; Adalimumab; Humans; PUVA Therapy; PUVA terapie; dermatologické látky; Methotrexate; Ustekinumab; infliximab