Co by se pneumologovi stát nemělo aneb stále ještě častý konec IPF pacientů v Čechách - Šterclová, Martina; Koziar Vašáková, Martina (Medicína pro praxi, 2015)
Idiopatická plicní fibróza (IPF) je závažné léčitelné onemocnění s variabilním průběhem a prakticky infaustní prognózou. Kazuistika shrnuje případ pacienta, který byl řadu let navzdory prokázanému fibrotizujícímu plicnímu procesu léčen pneumologem inhalačními kortikosteroidy, bez dalšího dovyšetření stran možných etiologií, i přes to, že od roku 2011 je v ČR k dispozici pro nemocné s idiopatickou plicní fibrózou antifibrotická léčba. Nemocný prodělal v roce 2014 akutní exacerbaci IPF, která se mu bohužel stala osudnou. Dále je diskutována možnost lékařů a pacientů zasáhnout do průběhu IPF, zejména s ohledem na časnou diagnostiku a léčbu.
Keywords: Indoles; Idiopathic Pulmonary Fibrosis; indoly; pirfenidon; Lung; pyridony; Medical Errors; antifibrotika; Tumor Necrosis Factor-alpha; Tomography, X-Ray Computed; lidé; idiopatická plicní fibróza; Pyridones; Radiography, Thoracic; Respiratory Insufficiency; akutní exacerbace; TNF-alfa; Male; progrese nemoci; Aged; fatální výsledek; Fatal Outcome; Disease Progression; rentgendiagnostika hrudníku; plíce; počítačová rentgenová tomografie; senioři; mužské pohlaví; chybná zdravotní péče; nintedanib; respirační insuficience; Humans