Jak správně pečovat o jizvy a strie - Stumpfová, Alena (Dermatologie pro praxi, 2015)
Hojení rány je proces vedoucí k tvorbě jizvy, která se od nepoškozené kůže odlišuje jak morfologicky, tak i funkčně. V závislosti na genetické dispozici, věku, pigmentaci kůže, lokalizaci a vlastnostech rány může být výsledná jizva hladká, asymptomatická, téměř nerozeznatelná, ale také problematická, charakterizovaná jizvou hypertrofickou nebo keloidní. Oproti tomu strie (pajizévky) vznikají úbytkem elastinových a kolagenních vláken v dermis vlivem hormonálních a vnitřních fyzikálních faktorů. Obě poruchy pojivové tkáně bývají příčinou nežádoucích kosmetických změn, jizvy mohou navíc působit i symptomatické potíže. V léčbě je rozhodující včasný zásah, v samém začátku lze ovlivnit proces hojení rány a výsledný vzhled jizev i strií.
Keywords: jizva hypertrofická; jizva; kryoterapie; hormony kůry nadledvin; Nonprescription Drugs; laserová terapie; Laser Therapy; Cicatrix, Hypertrophic; Striae Distensae; kompresní obvazy; Keloid; léky bez předpisu; lidé; Compression Bandages; Wound Healing; Humans; silikony; Adrenal Cortex Hormones; Silicones; Cryotherapy; keloid; striae distensae; hojení ran; Cicatrix