Sebevražednost problémových hráčů v kontextu psychiatrické komorbidity: kohortová studie mortality - Mravčík, Viktor; Nechanská, Blanka; Roznerová, Tereza; Chomynová, Pavla; Leštinová, Zuzana (Adiktologie, 2015)
VÝCHODISKA: Problémové hráčství je spojeno s vysokým výskytem psychiatrické komorbidity. Časté jsou sebevražedné myšlenky a pokusy, přičemž dokonané sebevraždy se významně podílí na úmrtnosti problémových hráčů. CÍLE: Zjistit míru a strukturu úmrtnosti problémových hráčů a podíl sebevražednosti na ní. METODIKA: Database-linkage retrospektivní kohortová studie mortality osob hospitalizovaných v ČR v 1.1994-2011 v lůžkových )sychiatrických zařízeních s primární či sekundární diagnózou patologické hráčství (F63.0 podle MKN-10). Zdroje lat byly Národní registr hospitalizovaných a informační systém Zemřelí. Byla provedena nepřímá standardizace a vypočítán standardizovaný index úmrtnosti (SMR). Struktura úmrtnosti v souboru J patologických hráčů byla po vážení na pohlaví a věk porovnána se strukturou úmrtnosti obecné populace v 1.1994-2011. VÝSLEDKY: V kohortě se nacházelo celkem 7704 osob, z toho 7215 (93,7%) mužů a 489 (6,3 %) žen, v průměrném věku 33,2 roku (muži 32,7, ženy 40,5). Celkový osobočas sledování dosáhl 64 370 osoboroků. Zemřelo 547 osob, z toho 516 mužů a 31 žen. Průměrná roční hrubá míra úmrtnosti dosáhla celkem 8,50 /1000 osob, u mužů 8,44 a u žen 9,63. Střední hodnota SMR se v jednotlivých letech pohybovala kolem 2, u žen byly střední hodnoty SMR mírně vyšší než u mužů. Ve struktuře hrubé úmrtnosti patologických hráčů dominovaly vnější příčiny úmrtí (44,6 %), z toho většinu tvořily sebevraždy (26,7 % všech úmrtí). Po převážení na strukturu obecné populace byl podíl sebevražd nižší (4,8 %), přesto převyšoval podíl sebevražd na úmrtnosti obecné populace 3,4krát. ZÁVĚR: Sebevražednost je podstatnou součástí klinického obrazu problémového hráčství a významně se podílí na úmrtnosti patologických hráčů. V péči o problémové hráče je potřeba rizikům sebevraždy věnovat náležitou pozornost.
Keywords: hráčská porucha; dospělí; Suicide; Statistics as Topic; hráčství; Female; statistika jako téma; návykové chování; Adult; ženské pohlaví; mladý dospělý; Adolescent; lidé; Behavior, Addictive; sebevražda; hospitalizace; kohortové studie; Cohort Studies; retrospektivní studie; Male; Aged; Gambling; Young Adult; Hospitalization; lidé středního věku; senioři; mužské pohlaví; problémové hráčství; Retrospective Studies; Middle Aged; mladiství; Humans